L-karnityna to naturalna substancja odpowiadająca za przemiany energetyczne w organizmie. Bierze udział w transporcie tłuszczy do mitochondriów nazywanych „siłowniami komórek”. Bez niego wytwarzanie energii z kwasów tłuszczowych byłoby niemożliwe. Związek ten jest naturalnie syntetyzowany w komórkach organizmu, zwłaszcza wątroby, w niewielkich ilościach, dlatego powinien być także dostarczany z pożywieniem. Szczególnie bogatym źródłem l-karnityny jest mięso czerwone, ale także przetwory mleczne i ryby, w produktach roślinnych występuje w śladowych ilościach. Dla osób prowadzących aktywny tryb życia istotną rolę odgrywa zasobna w ten związek dieta, ponieważ znacząco zwiększa on wytrzymałość mięśni na wysiłek, oraz przyspiesza ich regenerację. L- karnityna powoduje obniżenie liczby wolnych rodników, oraz chroni tkanki przed uszkodzeniami podczas intensywnego treningu. Niedostatek tego witaminopochodnego związku powoduje szybkie męczenie się i obniżenie zdolności intelektualnych. Odchudzanie przy niedoborze będzie znacznie wolniejsze lub nawet niemożliwe.